Челзи PTO инсталација & Водич операции

Како P.T.O.s работа: брзини, Менувач теренот и пол

Шведското Челзи P.T.O. е дизајниран да ги собереш на силата на моторот, преку ротација, and transfer it to another piece of equipment. They are mechanical gearboxes that attach to an opening provided on truck transmissions and are used to transfer the power of the vehicle engine to auxiliary components, најчесто хидраулична пумпа. The hydraulic flow generated by the pump is then directed to cylinders and/or hydraulic motors to increase performance. Оваа страница ќе ви објаснат важни термини за вашата инсталација и операција Челзи PTO.

страна планината PTO

Страна на планината PTO

Може да го симнете операции Водич на Челзи PTO од кликнете тука.Ако ви треба помош идентификување на вашиот Челзи PTO делови контактирајте ја нашата експерти во 877-776-4600 или 407-872-1901 или посетете ја нашата страница делови прирачници.

Кликни да зголемиш

поставување del Torrente, за пренос на Eaton Fuller

поставување del Torrente, за пренос на Eaton Fuller

поставување del Torrente, за пренос на Алисон

поставување del Torrente, за пренос на Алисон

Најважниот дел од инсталацијата на PTO е на менувачот, или опрема сценографија.

Ротација е подигнат од страна брзини meshing или парење со други брзини, со цел за P.T.O Челзи. да работи, the gears must mesh properly with the transmission’s PTO drive gear. Кога прави инсталација PTO, тоа е многу важно, се запознаат со дизајн и спецификации на забите на брзина на пренос.

опрема изведба за инсталација на PTO
Поглед на пренос страна

Важни Моќ полетување услови

 • А поттикне опрема нема да решетката правилно со спирален опрема
 • Helical gears not only must mesh with each other, но мора да се биде десна рака, а другиот мора да се левак
 • Спирален брзини, исто така, мора да имаат иста заб изградба во однос на теренот, притисок агол и аголот спирала
 • агол Хеликс е степенот на аголот пресекуваат на менувачот
 • Менувач сооднос е уште еден важен дел од P.T.O. работа. на P.T.O. степен на пренос, всушност може да се измени оперативниот брзина на моторот со барањата на уредот P.T.O.-управувано
 • Правилното P.T.O. модел ги има потребните вртежен момент капацитет и брзина на работа што најјасно ги задоволува потребите на апликацијата
 • Иако стапката на менувачот во примерот даден погоре е 2 до 1, промената на вртежен момент е 1 до 2. Ова се добива со делење на бројот часот во погон на запчаници: 12 ÷ 24 = 0.5 (1 до 2).
  Да претпоставиме коњски сили моторот е 50 и брзината на малиот степен на пренос е 1000 вртежи во минута (R.p.m.).
  Формулата за утврдување на вртежен момент е:

T = коњски сили x 5252 брзина (R.p.m.)/брзина (R.p.m.)

(СМ) 50 x 5252 = 262.6 lbs. ФТ. вртежен момент / 1000

(LG) 50 x 5252 = 525.2 lbs. ФТ. вртежен момент / 500

ЗАБЕЛЕШКА:
Ако сепак, ситуацијата е обратна со поголема брзина за возење на помал степен на пренос, помал степен на пренос ќе ротираат двапати побрзо од поголемите опрема, но вртежен момент ќе ротираат двапати побрзо од поголемите опрема, но вртежен момент ќе биде само половина како голем.

опрема

PTOs се користат во многу апликации. Вообичаени видови опрема што имаат корист од една PTO се; дампери, депонија приколки, кофа / човек лифт камиони, воздушни лифт камиони, пожар и спасување камиони, одбиваат камиони, вакуум морон камиони, канализација почиста камиони, вода / производ пумпа камиони, испорака камиони пропан, snow plow/dump trucks, gradall багери, забавува камиони и повеќе.

PTO инсталација на пумпата

Користете претпазливи да се осигура дека заградата не пре-пумпа / P.T.O. монтажа
The most common power take-off in use is the sidemounted PTO, there are also models installed to the rear of specific transmissions and split shaft PTOs that are mounted by removing a section of the vehicle’s main driveline.

Rear-mounted PTOs are often called countershaft PTOs but many sidemounted PTOs are also driven by gears on the transmission’s countershaft. You may hear people refer to side countershaft and rear countershaft power take-offs to make a distinction. The transmissions commonly found in class 4 and larger vehicles will have provisions for the PTO installation.

Генерално, постојат два отвори, one on each side of the transmission(some smaller transmissions may have one). Many Eaton Fuller transmissions have a PTO aperture on the bottom (offset to the left), and some Allison automatic transmissions have a top aperture.

Вашиот Челзи del Torrente, можат да се занимаваат со кабел, lever, воздушен притисок, или хидрауличен притисок. Recent PTOs use a small electric motor and hydraulic pump inside the shift cover assembly to provide hydraulic force to engage the PTO. There are various output shaft configurations available for a driveshaft connection or the pump attachment, директно на PTO, without an intermediate shaft. The Society of Automotive Engineers (S.A.E.) has established standard mounting face dimensions for pumps and PTOs are made to accept these. These are referred to, од најмалите до најголемите, како S.A.E. А, B, D, E and F

S.A.E. "Б" 2 & 4 Болт пумпа

S.A.E. "Б" 2 & 4 Болт пумпа

S.A.E. "Б" 2 & 4 Болт Фиксни Прирабничка

S.A.E. "Б" 2 & 4 Болт Фиксни Прирабничка

S.A.E. "Б" 2-Болт Rotatable

S.A.E. "Б" 2-Болт Rotatable

S.A.E. "Б" 4-Болт Rotatable

S.A.E. "Б" 4-Болт Rotatable

Во директна монтажа на хидраулични пумпи се монтираат директно на излезот прирабница на PTO. Директна монтажа е најчест тип на Телеком во опрема индустрија на мобилни телефони. Грижата да бидат претпазливи кога директна монтажа на пумпа е состојба позната како вратило fretting. Ова е брз шпонка на абење од del Torrente, и пумпа шахтите. На абење е евидентно во место во кое две метални површини да дојдат во контакт едни со други, as the micro-movement of the two surfaces against one another wears each surface. When direct mounting a pump you must do the following:

 1. Наведете PTO излез вратило и монтажа прирабница кои одговараат на оние на пумпата.прикачување на пумпата на PTO
 2. Изберете правилна ротација на пумпата за да одговараат на излез ротација del Torrente, или изберете она што е познато како би-ротациона пумпа, кој има тенденција да имаат еднаква големина пристаништа од или може да биде на влезот или излезот.
 3. Обезбеди задниот држач пумпата за да ја издржи тежината на пумпата.

Понекогаш не е можно да се насочи качи на хидраулична пумпа, бара пумпата за да се приложи со користење на далечинскиот управувач метод на монтирање. Во оддалечена качи на пумпата е далеку од del Torrente, и придвижуван од власта полетување со користење на погонската група собранието. Солидна shafting не се препорачува, бидејќи не може да биде балансирана и може да вибрираат. Ова води до оштетување на PTO и пумпа вратило фоки. А балансирана, тубуларна собранието дизајнирана да одговори на брзина, вртежен момент коњски сили и барањата на апликацијата е најдобар избор.

Ако користите на погонската група, тоа е важно за тоа да биде во фаза и вклучува јарем лизга на едниот крај. круг, приспособени PTO излез шахтите се подложни на неуспех од страна на високо циклични товарење. Еден од фаза вратило ќе вибрираат и оштетување на PTO и пумпа вратило печати додека функционира лизга јарем ќе им овозможи на вратило да се прилагоди за покажување на шасијата на камионот.

Директен планината DIN Прирабница

погонска / Далечински монтирања

Поддршка на пумпа

Челзи силно се препорачува употреба на поддршка пумпа (поддршка конзоли) во сите апликации.

При користење на директен метод на монтирање, инсталација PTO, користи држач за поддршка за поддршка на пумпата на пренос кога се применуваат следниве услови:

 1. тежина на пумпата 40 фунти или повеќе
 2. Комбинираната должината на del Torrente, и пумпата достигнува или надминува 18 инчи од centerline del Torrente, до крајот на пумпата

ИСТО: Не заборавајте да се спакувам женски пилот на P.T.O. Вратило на пумпа со маст, пред да инсталирате на пумпата на P.T.O. (референца Челзи маст пакет 379688)

Држач за поддршка pto пумпапумпа поддршка качи препорака

ЗАБЕЛЕШКА: За правилно групирање, закачите на 2 или повеќе локации за пренос на завртки и 2 или повеќе локации пумпа. производство Контакт пренос за правилна монтажа заградата локации. Користете претпазливи да се осигура дека заградата не пре-пумпа / PTO монтажа.